Zdravá semínka na Váš stůl – ano či ne?

diaskor-300x250-cz.jpg

Když to dobře sype…
I tak by bylo lze vystihnou situaci, kdy se člověk v rámci snah o dodržování zásad správného (takzvaně racionálního) stravování zásobí v dobré víře nejrůznějšími semínky, tedy rostlinnými zdroji obsahujícími celou řadu potřebných živin.
Semínka jako jsou len, mák, nebo konopí lze dnes zakoupit téměř v každých potravinách a na každém trhu. Kromě těchto běžných však v posledních letech dochází k nárůstu zájmu taktéž o sezamové semínko, chia semínka a mnohá další, které jsou pro Čechy dostupná povětšinou pouze od zahraničních pěstitelů a dodavatelů. A zde může být zakopán pes.
chia semínka na lžíci 
Záleží na zdroji
Před několika málo dny bylo možné se ze zpravodajství dozvědět, že určitá šarže určité značky semínek chia, jež byla na našem území dostupná z dovozu, obsahuje bakterie, které mohou člověku poškodit zdraví. Ačkoli nás potravinářská inspekce tu a tam o podobných nebezpečích informuje, není bohužel v našich silách kontrolovat nezávadnost všech potravin, které koupíme. A přitom potraviny vyráběné či pěstované v zahraničních zemích vždy představují zvýšené riziko nebezpečí, jelikož co země to jiné životní a přírodní podmínky, a tedy i rozdílné nákazy a přístupy ke zpracovávání přírodních zdrojů.
A starost o možnou nákazu z potravinových semínek není navíc jediným problémem, s nímž se při jejich konzumaci můžeme setkávat.
semínka ve sklenici 
Všeho moc škodí
Stejně jako i jiné potraviny, také nejrůznější semínka obsahují kromě zdraví prospěšných látek
i takzvané antinutrienty, tedy látky bránící vstřebávání určitých živin. Při přehnaném denním dávkování či dlouhodobém užívání některé odrůdy semen je tak možné se dopracovat k projevům podvýživy co se týče zejména mikronutrientů, jako jsou vitamíny a minerály.
různé druhy semínek 
Možné zdravotní komplikace
I při konzumaci zdraví nezávadných semen je možné docílit toho, že Vaše tělo nebude reagovat zrovna příjemným způsobem. Kupříkladu při špatném rozemletí semínek, které si dáváte do pokrmů mohou citlivější jedinci při snaze o jejich rozžvýkání trpět záněty dásní. Taktéž lidé mající potíže se střevy (kupříkladu takovou divertikulózu) by měli k pojídání potravin obsahujících větší množství nestravitelné vlákniny – tedy i semen – přistupovat s vysokou opatrností.

Zdravá semínka na Váš stůl – ano či ne?
Ohodnoťte příspěvek
Separator image Posted in Zboží.